T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BALIKESİR / SINDIRGI - Yüreğil İlkokulu

YÜREĞİL MAHALLESİ GENEL ÖZELLİKLERİ

YÜREĞİL MAHALLESİ GENEL ÖZELLİKLERİ

Balıkesir ilinin Sındırgı ilçesine bağlı bir mahalledir. Balıkesir iline 86 km, Sındırgı ilçesine 23 km uzaklıktadır. Nüfusu, 1997 yılı verilerine göre 2.373 kişidir. 1994 yılında belde olmuştur. 

        Osmanlı döneminde anadolu'nun siyasi birliği sağlandıktan sonra bugünkü Yüreğil mahallesi civarında Yörük aşiretleri tarafından ilk yerleşimler başlamıştır.Beldenin doğusunda Yaylabayır, batısında Bayraklı, güneyinde Işıkyayla, kuzeyinde ışıklar köyü yer almaktadır.

            Yöre yeryüzü şekilleri bakımından oldukça engebeli ve dağlıktır.Beldenin güneyinde az bir ova bulunmaktadır. Mahalle denize150 kmuzaklığa sahip olup rakımı ise 1000m civarındadır. Mahalle topraklarında akarsu olarak sadece Yüreğil Çayı mevcuttur. Yazlar sıcak ve serin olup kışlar soğuk ve genelde kar yağışlıdır.İlkbahar mevsiminde ise daha çok yağmur yağmaktadır.

            Mahallenin ekonomisinde tütün önemli bir yere sahiptir. Halkın çoğu geçimini tütünden sağlamaktadır. Ayrıca meyvecilik ve orman işçiliği de halk için bir gelir kaynağı olmaktadır.Son yıllarda ise turşuluk kornişon salatalığı üretimi ve Hollanda inekleriyle süt üretimi yapılmaya başlanmıştır.

Nüfus

Mahallenin nüfusu son nüfus sayımına göre 2460 tır. Daha önceki sayımlardaki nüfus ise 1997'de 2373, 1990'da 2296, 1985'te 2130 ve 1980'de 2078  kişidir. Son yıllarda ise büyük şehirlere göçten dolayı nüfusun azaldığı tahmin edilmektedir. Mahalle merkezi, Eski ve Yeni olmak üzere iki mahalleden oluşur. Ayrıca merkeze uzakta mezra durumunda Alan, Istalla, Kızılcık ve Kaytaz mahalleleri bulunmaktadır.

Mahallenin elektrik, telefon, şebeke suyu ilçe ulaşımı için asfalt yolu vardır.Belediyenin kurulmasından sonra kanalizasyon ve çöp toplama işleri de düzene girmiştir.

Kültürel Durum

            Mahalle halkı eskiden beri dışa kapalı kalmış olup okuma yazma oranı düşüktür. Okur-yazarlık oranı erkeklerde daha yüksektir. Son yıllarda ise bu durum değişmektedir.

            Yüreğil'in yetiştirdiği en önemli şahıs Şerif Pehlivandır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 02.04.2013 - Güncelleme: 18.05.2023 15:14 - Görüntülenme: 3575
  Beğen | 0  kişi beğendi